Start Srbija

Welcome to the blog of Arsenijus

Nature

Zen u letovanju na moru

Elementi uspešnog letovanja Jul 2017.

Postoji mnogo elemnata od kojih zavisi uspešnost letovanja na moru. Jedan od njih je izbor knjiga koje ćete čitati. Knjiga na letovanju poboljšava koncentraciju i povećava ugođaj do neslućenih razmera. Donosi potrebnu distancu od površnosti koja može ugoziti osećaje zadovoljstva i smisla . Naučno fantastični romani i socijalne utopije svakako su dobar izbor za letovanje, ili Dostojevski npr. Moja poznanica Ana, žena sa slike gore, u Budvi na plaži Pizana čita Fredrika Begbedera i njegov roman 99 Franaka (kod nas se zove 699 dinara). Ovaj francuski pisac nedavno je posetio Beograd i Novi Sad. Na humorističan način raskrinkava sveprisutni merkantilizam. Evo citata iz knjige koje je Ana odabrala za sve nas:

"Gebels je bio iskusan konceptualni urednik: "DEUTCHLAND UBER ALLES", "EIN VOLK, EIN REICH, EIN FUHRER", "ARBEIT MACHT FREI"... setite se toga uvek. Sa reklamom nema šale. Nema velike razlike izmedju "konzumirati" i "uništiti". "Ono što mene nervira, dragi moj Gucche, jesu praznici koje je reklama izmislila da bi naterala ljude da troše: preko glave mi je da gledam svoju porodicu kako upada u klopku, pa slavi Christmas - iako je Božić Bata izmišljotina jednog američkog distributivnog lanca - ali Praznik majki koji je izmislio maršal Peten, pa Praznik očeva, Praznik baki koji je izmislio istoimeni kafić, Noć veštica, Sveti Patrik, Sveti Valentin, Pravoslavna Nova godina, Kineska Nova godina, Dan veštačkog šećera, sastanci na temu plastičnih kutija, sve su to same gluposti! Uskoro će kalendar biti pun marki: svece će zameniti 365 logoa!"

Postoji još stariji i poznatiji roman sa sličnom tematikom, veoma zgodan za čitanje u ležaljkama. To je "Reklamokratija" ( "The Space Merchants") Fredika Pola. Uz njega ponesite i čuveni "Vrli Novi Svet" Oldusa Hakslija, jer ćete ovaj prvi pročitati skoro u jednom dahu. Ukoliko ni malo niste zabrinuti za budućnost čovečanstva, i želite samo da se opustite uz modernu ljubavnu priču iz pera jednog nobelovca, ponesite "Avanture nevaljale devojčice", Maria Vargas Ljose.


kupoholicarka

Tajni svet snova jedne kupoholičarke, Sofi Kinsela.

Laka i duhovita knjiga o novinarki iz Londona, čita se za jedan dan kaže Sofija


kupoholicarka

Spletkarenje sa sopstvenom dušom, Marija Jovanović, preuzmi PDF

Glavna junakinja potiče iz ugledne porodice, živi sa roditeljima i sestrom. Bila je dobar đak, poslušno dete, vodila normalan život. Na letovanju u Grčkoj upoznaje Vasilisa Prekrasnog, u koga se na prvi pogled zaljubljuje. U njemu vidi otelotvorenje svojih snova. Provodi sa njim nezaboravne dane. Povratak u Jugoslaviju teško joj pada, ali godina brzo prolazi i dolazi novo nezaboravno leto s Vasilisom. Njihova ljubav, davala joj je snagu, bila je opsednuta njime, kao i on njom. Usledili su i njegovi dolasci u Beograd. Sve je bilo savršeno. Marina se upisuje na fakultet i upoznaje nove ljude, između ostalog, Ozirisa, inteligentnog mladića, koji je pokazivao naklonost i simpatiju prema Marini. Vasilis je dolazio, bio joj podrška, prihvatao njene nove prijatelje. U trenucima kada je terbalo da ode u vojsku na dve godine, Vasilis joj predlaže brak. Uplašena tom ponudom Marina traži razlog da prekine sve to. Nije joj se odlazilo iz Beograda i sa fakulteta. I ona ostavlja Vasilisa. Ubrzo započinje vezu s Ozirisom i udaje se za njega...

kupoholicarka kupoholicarka

Most preko večnosti, knjiga Ričarda Baha, potomka čuvenog kompozitora Johana Sebasitina Baha. To je ljubavna priča, autobiografski roman.