Start Srbija

Welcome to the blog of Arsenijus

Nature

Pripremimo se za Treći svetski rat (1)

Elementarna oprema i hrana za preživljavanje Avust 2017.

Prema mnogim stručnjacima Treći svetski rat uveliko traje. Šta možemo učiniti na ličnom planu da se pripremimo za slučaj velike oskudice sredstava za život? Potrebno je napraviti lične i porodične rezerve osnovnih potrepština. Kako se situacija pogoršava te rezeve bi trebale biti sve veće i veće, a kada se javi neposredna opasnost treba ići na hitno ozbiljnije snabdevanje. Da li će za takvo snabdevanje biti vremena sasvim je neizvesno, zato neki minimumi moraju postojati za svakog člana porodice već sada.

Ono što prvo pada napamet je da treba imati neke rezrve čiste izvorske vode u balonima, zatim konzerve hrane sa dugim rokom trajanja (najmanje 20 po osobi). Ove konzerve, od kojih neke možete videti na slici, imaju rok trajanja od oko 5 godina. Tu su sardine skuše. gotova jela, paštete, mesni naresci. Rokovi rezervi se redovono provearvaju i obnavljaju. Tu su takodje i tegle meda, nekolko kilograma pirinča, so, šećer, koja boca maslinovog ulja. Brašno je izuzetno važno, ali je njegov rok trajanja kraći, pa ga stalno treba trošiti i obnavljati, tako da kući ipak imate neke količine. Tradicionalana zimnica, ajvari posebno, izuzetno su važni pošto imaju dovoljnu kalorijsku vrednost za samostalni obrok, a rok trajanja im je jako dobar.

Osim hrane, rezervoar automobila treba dopuniti do maksimuma nakon svakog putovanja. Ukolko imate dva automobila, i rezervoar parkiranog u garaži uvak mora biti pun. Treba sipati gorivo maksimalne oktanske vrednosti (100). Kanister za gorivo se mora imati, u slučaju nestašica i redova, i već sada treba daje pun.

U gepeku automobila treba imati nekoliko šatorskih krila. Ona se mogu kupiti npr. na Šabačkom vašaru za manje od 10 evra. U principu svaki član porodice treba da ima bar jedno šatorsko krilo. Što više ih imate bolji šator možete napraviti. Njihova funkcionalnost u prirodi je ogromna. U medjuvremenu može služiti za sedenje na izletima u prirodi, sakupljanje i prenošenja lišća oraha, zaštitu gepeka od prljanja. Od njih se mogu napraviti razni šatori, služi i kao kabanica, moguće je prenositi ranjenike, pokrivati se, imobilisati povrede ... Lako se odžavaju i brzo suše, ne upijaju vodu. U njima je moguće čak i prenošenje vode !

Od ostale opreme jasno je da vam trebaju razne vrste noževa, sekirica, makaze za grane, indukciona led lampa, izvori vatre raznih vrsta. Sve to može stajati u gepeku automobilaa da ne zauzima previše prostora. Na slici dole je najlakši nož na svetu, proizvodjača Buck. Može se nositi kao privezak uvek na dohvat ruke, okačen na alku prsluka ili na gajku pantalona.

Nature

Fatalizam kako niko ne može preživeti sledeći rat je pogrešan. Treći svetski rat može imati i oblike brojnih građanskih i lokalnih ratova bez upotrebe atomskog oružija. Nemojte bespomoćno čekati da se drugi brinu o vama. Budimo kreativni u pripremama, i uz mali novac unapredimo svoje šanse. Situacija u svetu ide samo ka zaoštravanju, i ne postoji šansa da dodje do popuštanja i trajnog mira. Istorija pokazuje da nije bilo mnogo generacija koje nisu osetile velike sukobe i nevolje.

Comments 0