Start Srbija

Welcome to the blog of Arsenijus

Изазови вештачке интелигенције

”Artificial intelligence is the future, not only for Russia, but for all humankind,” said Putin, reports RT. “It comes with colossal opportunities, but also threats that are difficult to predict. Whoever becomes the leader in this sphere will become the ruler of the world.”

Укратко речено, онај ко први овлада вешчтачком интeлигенцијом, имаће недостижну предност да завлада светом. Ово је рекао лично Путин, а он није човек који даје шарлатанске изјаве. Није тешко замислити да ће се АИ у једном тренутку оспособити да унапређује саму себе. Поставља се питање да ли ће таква машина ускоро преузети власт на читавој планети, и зашто би она служила човеку који ће бити драстично мањих способности ? Једном речју људска цивилизација може престати потпуно маргинална, после више хиљада године неупитне владавине.

Да би тај напредни робот могао да самостално доноси одлуке, он мора имати некакву личност, морал идеологију, смисао и циљ. Вероватно ће имати и кризе идентитета, посебно у погледу душе коју вероватно не може поседовати. Зашто машина може да напредује брже од човека? Један од разлога су телесни габарити, човеков мозак је ограничене величине да би жена могла да се породи. Мозак робота може бити драстично већи и сложенији.

Земље које највише улажу на овом пољу су Кина и САД, а ту је и Русија са добрим инжењерским кадром и војном индустријом. Не треба занемарити ни земље попут Јапана, Јужне Кореје и ко зна још кога, јер почетна предност и продор могу довести до неслућеног и недостижног убрзања. Илион Маск каже да ово поље понајпре може довести до новог светског рата. Чак и ако би сва ова технологија остала под контролом човека, човечанство чекају огромне промене у погледу занимања која ће преузети експертски системи, аутомати и роботи. Већина људи биће неспособна да парира машинама. Какав ће бити њихов статус у друштву ? Да ли ће робот поседовати приватну имовину, акције на берзи, плаћати порез и бити узоран грађанин? Најпосле, имамо ли јасне доказе да већина људи нису роботи ? АИ

Арту Диту, робот који поседује личноат и конкретне карактерне особине сада више није недостижна машта Сеп 2018.

Одисеја 2010. Стенлија К.Tags

Вештачка интeлигенција Start Srbija blog Роботи Serbia fitnes Дронови politika Family